Fibersvetsning

P1020691

Svetsningen av fiber har påbörjats. Bilden visar Emil från DE Teknik som svetsar den blåsta fibern i rören mot fibersvansen som går in i huset.

I den gula lådan framför honom finns en avancerad utrustning som gör arbetet automatiskt. Emil klipper och skalar kablarna och övervakar förloppet på en liten datorskärm. De båda fiberstumparna, tunna som ett hårstrå, matas mot varandra av motorer i lådan och positioneras i sidled. Därefter svetsas de ihop. Efter svetsningen av fibern värms en skyddande isolering över skarven.

Från den närmaste kopplingsboxen går en kabel med två fibrer, med rött och grönt hölje, till varje hus. Enbart en används och svetsas. Den andra är kvar som reserv.

Sedan är allt klart. Arbetet tar cirka 15 minuter om allt går bra. Emil nämnde att kraven från Telia på skarven är att den skall dämpa mindre än 0,05 dB, men att han själv har högre krav 0,03 dB. Det betyder att signalen är starkare från noden!

Nu är det inte mycket kvar innan allt fungerar!