Östra Tostared och bättre wifi.

Hej!

Fiberföreningen Östra Tostared har nu bestämt sig för att ansluta sig till vårt tjänsteavtal. Inom en snar framtid kommer därför ett 90-tal Toastareds-hushåll att erhålla fibertjänster via vårt nät. På sikt finns det en önskan hos våra båda styrelser att stärka samarbetet och arbeta för en sammanslagning av föreningarna när deras nät är betalt. Östra Tostreds nod, som ligger vid infarten mot Dyrenäs, kommer att matas via vårt nät från vår nod.

Ett bättre wifi nät kan enkelt erhållas med ett meshat nät. Med utrustning från Asus (Lyra Trio, 1990:- från net-on-net: https://www.netonnet.se/art/dator/natverk/mesh/asus-lyra-trio-map-ac1750-mesh-2-pk/1005048.14356/) förstärks wifi-signalen så att nätet fungerar. I en test av meshade utrustningar (https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.703669/asus-lyra-trio/sida/2/omdome-och-betyg) hade denna en bra räckvidd, 13 m. Jag köpte den därför.

Installationen var mycket enkel, ladda ned en app till telefonen och svara på några frågor, som vad rummet heter där utrustningen står! I appen kan du även övervaka ditt wifi-nät. Du kan även namnge ditt nya nät och ge det ett lösenord som du kommer ihåg! Du ser även hur många utrustningar som är inkopplade och vad de heter. Wifi:n i vår Telia-router stängs enklast av med att trycka på wifi-knappen (ser ut som ett snett i) i 10 sekunder så att blått sken uppstår. Då är det gamla wifinätet avstängt. Äntligen har vi full wifi-signal som inte ”hackar”, till och med ute på altanen med den nya utrustningen!

Den första bilden visar centralenheten i det meshade wifi-nätet vid routern, hd-boxen och TV:n, den andra meshade sändaren ställde vi i köket. Enbart centralenheten är ansluten med en datakabel (ingår i köpet) till Telias router. Båda är anslutna till eluttag.

Här visas Telias router med wifi:n avstängd. Den lyser då blått ljus. Knappen att slå av är bredvid symbolen i.

Trevlig sommar!