Semesterinformation.

Hej!

Fast det är semestertider fortsätter arbetet med vårt fibernät. Det är nu blåst fiber i Mellby och delar av Grevared. Svetsning pågår. Grävarna kör igång på måndag efter sin korta semester. Det blir också bråttom att montera fasaddosorna för de som får grävt sist.  Slutspurten för grävarna startar således på måndag! Har ni inte dosan monterad kan vi inte blåsa fiber till er!

Telia har lagt ut arbetet på att koppla in noden till ELTEL som även Skanova (som äger telestationen) anlitat för inkoppling av vårt nät till fibernätet. Arbetet har påbörjats.

Allt rullar på enligt plan.

Den första augusti är den absolut sista dagen för att gå med och anlita Telias tjänster till vårt förmånliga pris. Därefter tar Telia ut en kostnad för inkoppling. Kontakta oss snarast om du vill vara med!

Vad händer med de befintliga avtalen som många har med tjänsteleverantörer, som Telia?

För de som har Telia som leverantör så skall det vara enkelt att flytta över de avtal ni har med Telia till fibernätet. Telefonen flyttas inte över automatiskt, ni måste själva ringa Telia när fibernätet är klart och provat, så flyttas den över. Ni får då också en kabel på posten som ni kopplar mellan er bredbandsutrustning (Smart-box:en) och ert telefonnät (första jacket). Den inkommande telefonledningen kan sedan tas bort. Det ingår en fast avgift för telefon i priset för bredband. Ni får ha kvar samma telefonnummer! Telefonen kopplas nu till fibernätet, så de åskkänsliga telefonkablarna behövs inte längre! Vill ni ha kvar den vanliga telefonen så går det också, men då måste ni som nu fortsätta att betala till Telia för den också. Om ni flyttar över telefonen kommer ni i fortsättningen bara att få en räkning från fiberföreningen. Om ni därutöver vill ha betal-TV-kanaler (som filmkanaler) så måste ni själva kontakta Telia! De skickar själva ut räkningar för detta.

För de som har andra operatörer än Telia måste själva undersöka uppsägningstider och se till att era åtaganden blir avslutade. Det kan vara långa uppsägningstider!

Styrelsens målsättning är att fibernätet skall vara i drift i mitten av oktober, om allt går som planerat! Då planerar vi även ha en invigningsfest!

Vänliga sommarhälsningar,

Styrelsen.

Fibersvetsning

P1020691

Svetsningen av fiber har påbörjats. Bilden visar Emil från DE Teknik som svetsar den blåsta fibern i rören mot fibersvansen som går in i huset.

I den gula lådan framför honom finns en avancerad utrustning som gör arbetet automatiskt. Emil klipper och skalar kablarna och övervakar förloppet på en liten datorskärm. De båda fiberstumparna, tunna som ett hårstrå, matas mot varandra av motorer i lådan och positioneras i sidled. Därefter svetsas de ihop. Efter svetsningen av fibern värms en skyddande isolering över skarven.

Från den närmaste kopplingsboxen går en kabel med två fibrer, med rött och grönt hölje, till varje hus. Enbart en används och svetsas. Den andra är kvar som reserv.

Sedan är allt klart. Arbetet tar cirka 15 minuter om allt går bra. Emil nämnde att kraven från Telia på skarven är att den skall dämpa mindre än 0,05 dB, men att han själv har högre krav 0,03 dB. Det betyder att signalen är starkare från noden!

Nu är det inte mycket kvar innan allt fungerar!